1 Haziran 2014 Pazar

TABLET BİLGİSAYARINIZLA ANA SEYİR BİLGİLERİNİZ TEK BİR EKRANDA



Bildiğiniz gibi zaman zaman sizlerle denizcilik konusunda kolaylık sağlayacağını düşündüğümüz akıllı telefon ya da tablet uygulamalarını paylaşıyoruz. Bugün sizlere teknenizde bulunduracağınız bazı elektronik aksamlara alternatif olabilecek basit bir uygulamayı tanıtıyor olacağız.

SailMaster HD'nin Apple Store'daki İkonu


Teknelerde rüzgar, derinlik ve hız gibi verileri özetleyen ekranlar genelde standart olarak bulunuyor. Bunlara chartplotter, radar ve otomatik pilot gibi daha komplike cihazlar da ekleyebiliyorsunuz. Ancak, diyelim ki teknenizi sadece iç denizlerde kısa rotalarda kullanıyorsunuz ya da yarışlara katılıyor ve bu cihazların yaratacağı ekstra ağırlıkları istemiyorsunuz. Veyahut, eski model ikinci el gezi teknesine sahipsiniz ve bu araçların hiçbirine sahip değilsiniz. Piyasa araştırması sonrasında vakıf olduğunuz dudak uçuklatan fiyatlar da keyfinizi kaçırıyor… Problem yok! Seyir sırsında ihtiyacınız olacak ana verileri tek bir ekranda görebileceğiniz bir uygulama var: SailMaster HD. Hem de sadece 4,29 TL’ye.


SailMaster HD benzerlerine göre çok basit bir uygulama. Ana ekran görüntüsü oldukça basit ve bir kaç metre uzaklıktan rahatlıkla sunulan verileri görebiliyorsunuz.
 
Uygulamanın ana ekranı oldukça basit



Uygulamanın sunduğu özellikler ise şöyle:



 

Teknenin bayılma açısını eğim ölçerden görebiliyorsunuz.


Pusula ile rotanızı görebiliyorsunuz. Eğer kalibrasyonda bir hata varsa program sizi uyarıyor ve tabletinizi tekrar kalibre etmeniz için sizi yönlendiriyor. Zaten ekranın sol üst köşesinde GPS tutarlılığını + ve – olarak gösteren bir bölme mevcut. Bu veri tüm uygulamanın bazını oluşturduğundan yüksek sapma görüyorsanız programı kapatıp tekrar başlatabilirsiniz.



Hızınızı görebiliyorsunuz.



Koordinatlarınızı anlık olarak izleyebiliyorsunuz.


ARTILARI VE EKSİLERİ


Bu uygulamayı kullanmanız durumunda şarjınızın oldukça uzun süreli olarak kullanılabileceğini göreceksiniz. Zira, program sadece 6,7 MB yer kaplıyor ve aslında hali hazırda iOS sisteminin toplatığı verileri derleyerek yeni bir kompozisyonda sizlere sunuyor.

Tabletinizde GSM’iniz yoksa bu sistemi kullanamıyorsunuz. Çünkü, GSM bağlantısı olmayan iPad’lerde GPS sistemi malesef yok. GSM hattına sahip tabletiniz kapsama alanı dışına çıktığında ise endişelenmenize gerek yok, cihazınıza entegre GPS her zaman çalışıyor olacaktır.

Bizce SailMaster HD’nin yazılımla ilgili en büyük problemi derinlik verilerini pas geçmiş olması. Bir çok yelkenci için derinlik konusu, verimli bir hız göstergesinden bile daha büyük bir öneme sahip. Uygulama teknolojilerinde koordinatla derinlik bilgilerini çekmek bu kadar kolaylaşmışken bu noktanın atlanması bizleri tek ekranda herşeye ulaşmaktan alıkoyuyor.





SON SÖZ


Tabii ki sadece SailMaster HD’yi incelemedik. Aynı sınıfta sayılabilecek diğer uygulamalarda daha komplike sistemlerle karşılaştık. Örneğin, programların bazıları kendilerine radar gibi bir özellik eklemiş. Bu çok yüksek bir vaat. Zira, şu anki teknoloji cep telefonlarını ya da tabletleri radar olarak çalıştıramıyor. Bahsettiğimiz yazılımlar, AIS sistemi üzerinden ya da kişisel olarak kayıt olunan programlardan veri alıyor. Yani, hele hele balıkçı teknelerinin kol gezmekte olduğu iç ve kıyı denizlerindede, bu gibi uygulamalara güvenmek çok büyük bir hata. Bir de bu gibi uygulama özelliklerinin fiyatları 25 TL’lere çıkardığı da bir gerçek.

SailMaster HD, yazılımın eksilerinin farkında olduğunuz sürece sizlere büyük yardımı dokunacak, ucuz ve basit bir uygulama.

Ancak, her zaman belirttiğimiz gibi denizcilikte konvansiyonel yöntemlere hakim olmak esastır. Bu gibi programlar sizlerin hayatını sadece kolaylaştırabilir.




İlgili Diğer Yazılar: Akıllı Telefonunuzu El GPS'i Yapın



Sevgi ve Saygıyla,



Emre Başkan






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder