30 Haziran 2014 Pazartesi

KABOTAJ BAYRAMI NEDİR?


Her sene 1 Temmuz günü Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlanır. Ne yazık ki, üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemde bir çok kişi bu günün varlığını bile bilmez. Gelin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı neyi temsil ediyor beraber irdeleyelim.

Atatürk ve Kabotaj Bayramı

KAPİTÜLASYONLAR

Kapitülasyon bir ülkenin belli vatandaşlarına ya da yabancılara verilen özel haklar, ayrıcalıklardır. Biz bu kelimeye Osmanlı İmparatorluğu tarihinden aşinayız. Zira, Yükselme Devri'nden yıkılış zamanlarına kadar yabancı ülkelere çeşitli ayrıcalıklar kapitülasyon adı altında sağlanmıştı. Bunlardan biri de Türk karasularında yabancı teknelerin ticaret ve taşımacılık yapma ayrıcalığıydı...

Normal şartlarda altyapısı iyi kurulmuş sınırlı kapitülasyonlar devletlere fayda "sağlayabilir". Ancak, genelde ekonomik olarak güçlü olan taraf bu olgunun elmalarını yer, zayıf taraf ise büyük zararlar görür. Bizim tarihimizdeki kapitülasyonlar da yaklaşık 200 yıl boyunca sırtımızda yük oldu. Belki de denizciliğimizin hak ettiği yerlerde olmamasının nedenleri, bu kapitülasyonlara kadar dayanır; ne dersiniz?

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI

Uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu ve halkı üzerinde büyük yükler oluşturmuş olan kapitülasyonlar 1923 yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile feshediliyor. 20 Nisan 1926 yılında kanun kabul ediliyor ve aynı yılın 1 Temmuz'unda yürürlüğe koyuluyor ve bayram ilan ediliyor.

Flamalarını donanmış kılavuz gemi
Bayram ilan ediliyor; çünkü, üç tarafı denizlerle çevrili, bir iç denize, bir büyük göle ve bilimum akarsuya sahip bir ülkenin su ile olan bağı tekrar kuruluyor. Limanlardaki ekonomi hareketleniyor, balıkçılık, taşımacılık canlanıyor. Vatandaşlar denizden ekmek yiyor. Yeni denizciler yetişiyor ve donanmamız kuvvetleniyor.

Tam 88 yıldır gemiler flamalarını donatıyor ve bir azınlık olarak bu bayramı kutluyoruz. 

Zaman içerisinde değerini ve anlamını doğru anlayarak nice Denizcilik ve Kabotaj Bayramlarını milletçe kutlayabilmek dileklerimle.

Tüm denizcilerin, gönlü denizde olanların ve Türkiye'nin bayramı kutlu olsun!




Sevgi ve Saygıyla,




Emre Başkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder