2 Haziran 2014 Pazartesi

KERTERİZ PUSULANIZ ARTIK CEP TELEFONUNUZDA


Misafiri olduğum bir çok teknede malesef bir kerteriz pusulası yoktu. Tek pusula havuzlukta dümenden görülebilecek bir yere konumlandırılmış seyir pusulalarıydı. Bunun iki nedeni vardı: ya kerteriz pusulasının varlığından bile haberdar değillerdi ya da ihtiyaç duymuyorlardı.

 
Kerteriz Pusulası

Halbuki, kerteriz pusulası teknelerde bulunması gereken en önemli unsurlardan biri. Fonksiyonları teknenize gelebilecek zararları bertaraf edebilmenizi sağladığı gibi, hayati konularda da önlem almanıza yardımcı olabiliyor. Örneğin bir kerteriz
pusulasını kıyıya yakın seyirde harita üzerindeki lokasyonunuzu belirlemek, seyir halinde karşılaştığınız diğer bir tekne ile çatışma olasılığını hesaplamak gibi konularda kullanabiliyorsunuz. Bir de yurtiçi seyirlerde pek rastlamasak da, yurt dışı marina girişlerinde gel git unsurunun göz önünde bulundurulduğu haritalarda marina girişlerini çok dar bir boğazdan kerteriz alarak yapabiliyorsunuz. Aksi taktirde tekneniz karadan ne kadar açıkta seyrediyor olsa da karaya oturabiliyor.

Unutmayın, teknenizde kesinlikle bir kerteriz pusulası olmalı ve bunu kullanmayı bilmelisiniz.

Diğer yandan, teknenizdeki kerteriz pusulasının “yedeği” olabilecek bir akıllı telefon uygulamasından da bahsetmek isteriz: Compass Eye. Uygulama iPhone ve iPad’lerde kullanılabiliyor. Yazılımı oluşturan Pocket Mariner Android işletim sistemi için bir versiyon üretmemiş. Uygulama çalışırken GPS sisteminizi opsiyonel olarak kullanıyor. iPhone 3s ve üzeri modellerde hali hazırda entegre halde bulunan kamera, manyetometre ve ivme ölçer destekleyici sistemlerini kullanıyor.

Uygulamanın App Store Görseli


Uygulamayı her zaman için cebinizde tutmanızda fayda var. Çok basit kullanımlı ve ekstra fonksiyonlara sahip.

Telefonunuzu kerteriz alacağınız noktaya doğru tuttuğunuzda ekrana yansıyan pusuladan açınızı görebiliyor ve bu açıyı ekrana çizgi ile sabitleyebiliyorsunuz. Hatta birçok yerden kerteriz alacaksanız bir kaç çizgi ile açılarınızı not almanız mümkün.


Uygulamadan Bir Görünüm
Ayrıca, ekrandan hedefinize bakarken kameranın 8x’lik zoom’unu kullanabiliyorsunuz. Bu da size ince ayar kerteriz almanız konusunda oldukça yardımcı oluyor. Pusula entegre edilmiş bir dürbün gibi kuvvetli olmasa da, pratik bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz.

Aynı görüntünün 8x zoom'lu hali

Diğer yandan, telefonu yatay pozisyona getirdiğinizde kameranız otomatikman kapanıyor ve GSM’i desteği ile harita görünümüne geçiyor. Aktif pusulanızla bu sefer harita üzerinden hesaplamalarınızı yapabiliyorsunuz.

Telefonunuz ya da tabletiniz yatay pozisyondayken uygulamanın görünümü

Gelelim uygulamanın artıları ve eksilerine…




Uygulama sadece ihtiyaç durumuna göre kullanılacak tipten ve sadece 3,4 mb büyüklüğünde olduğundan harcayacağı pil oranını göz ardı edebilirsiniz. Uygulamanın 4,99 USD’lik fiyatı ise fonksiyonları göz önüne alındığında kabul edilebilir seviyede.



Güvenli seyirler.

Sevgi ve Saygıyla,



Emre Başkan







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder