6 Eylül 2013 Cuma

AKILLI TELEFONUNUZU EL GPS'İ YAPIN

Sadun Boro sekstantla koordinatlarını belirlerken.
Geçmiş zamanlarda, bugün teknelerde bulunan bir çok elektronik malzeme elbette ki yoktu. Otomatik pilotlar, chartplotterlar, GPS sistemleri... Hepsi hak getire! Tekne koordinatları, karaya yakınsanız belli coğrafi noktalardan kerteriz teknikleri ile mümkün olurdu. Eğer açık denizdeyseniz ve kara görünmüyorsa, sekstant yardımıyla astronomik bilgiler ışığında koordinatlarınızı belirleyebilirdiniz. Artık, GPS sistemleri lokasyonumuzu belirleme, bulunduğumuz noktadaki derinlik verilerini verme ve rotamızı çizme konusunda fazlasıyla bizlere fazlasıyla yardımcı oluyor.


Teknede bulundurulabilecek GPS sistemleri ise birden fazla. Chartplotter'a bağlı GPS sistemi, el GPS'i, cep telefonunda koordinat verileri sağlayan uygulamalar, vs. Tüm bunlar arasında en çok tercih edilen tabii ki chartplotter. Zira, bu cihaz sayesinde, büyük bir ekrandan teknenin lokasyonunu dijital bir haritada görebiliyor ve sadece koordinat değil, hız, rota, derinlik gibi konularda da bilgi alıyorsunuz. 

Ama, bu tabii ki yeterli değil. Neden? Bir çok denizci her hangi bir problem çıkma riskine karşı, teknesinde yedek malzemeler ve sistemler bulundurur. Chartplotter'ın en büyük alternatifi ise  el GPS'i. Sağlam, su geçirmeyen versiyonları olan el GPS'leri biraz tuzlu... Bu cihazların fiyatları, eğer bir de dijital harita içeriyorlarsa, 2.000 TL'lere kadar yükselebiliyor.

Diğer yandan, günümüz teknolojisi sayesinde artık cebimizde sadece telefon değil, birçok fonksiyonu yanımızda taşıyabiliyoruz. Ve güzel haber, telefonunuzu veya tabletinizi bir el GPS'i haline getirmeniz de çok ucuz fiyatlara mümkün olabiliyor.

Akıllı telefonlarda ve tabletlerde kullanabileceğiniz ve benim tavsiye edebileceğim iki uygulama mevcut: Navionics ve Maxsea.

Navionics, benim cep telefonu ve tablette kullandığım ana uygulama. Bu blog'ta sizlere sunacağım koy ve rota bilgilerinde de görsel olarak bu uygulama üzerinden gideceğiz. Fiyatı dönemsel kampanyalara göre değişebiliyor. Benim 11 USD'ye bu uygulamayı indirme şansım olmuştu. Ancak, bugün satın almak isterseniz, cebinizden çıkacak meblağ 39,99 TL. 

Bu uygulamada, rotalarınızı çizebiliyor, hesaplamalar yapabiliyor, her türlü derinlik bilgisine, dünya üzerindeki hızınıza ve bulunduğunuz koordinatlardaki hava durumuna ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca, konvansiyonel yöntemlerle kerteriz alarak GPS'i doğrulamak isterseniz, program karadaki belli başlı şekilleri de (coğrafi, bina, vb.) bilginize sunuyor. Arzu ederseniz uydudan çekilmiş fotoğrafları ekranınıza yükleyip daha gerçekçi bir görüntü elde edebiliyorsunuz. Sık sık güncellenen haritaları mevcut. Hatta Raymarine, Garmin gibi firmalardan satın aldığınız chartplotter'ları bu markanın web sitesinden yüklediğiniz haritalarla güncel tutabiliyorsunuz. Bu uygulamada denizcilere de bir görev düşüyor. Örneğin, belli bir mevkiide ilerliyorsunuz ve cep telefonunuzda orada bir çakar (belirli aralıklarla ışık vererek denizcilere anlam teşkil eden şamandıra) olduğunu görüyorsunuz. Ancak, gerçek hayatta bu çakar orada değil. Uygulamanın fotoğraf çekme ikonunu tıkladığınızda, koordinatlarıyla beraber fotoğrafı çekebiliyor, durumu firmanın merkezine iletebiliyorsunuz. Kendileri çakarın durumunu sahil güvenlik, kıyı emniyeti gibi mercilerden araştırıyorlar ve size geri dönüş yapıyorlar. Bazen, cevap "çakar bakım için karaya çekilmiş durumda, yakında eski lokasyonuna geri getirilecek" ya da "söz konusu çakar işlemden kaldırılmış, uyarınız için teşekkür ederiz" şeklinde olabiliyor. Eğer, çakar bir daha oraya geri dönmeyecekse, yeni güncellemede bu veri haritanızda bir daha gözükmüyor. Bu uygulamada beni cezbeden yön bu: denizcilik yardımlaşma içerir.


Navionics ekranından Burgazada, Kalpazankaya Burnu'nun görünümü.


Diğer yandan, eğer Akdeniz ülkelerinde seyir yapacaksanız, gel-git konusunda analiz bilginizin olması gerekiyor. Bilen bilir, gel-gitler kağıt kalem ve yıllık Almanak'lardaki geçmiş verilerle hesaplanabiliyor. Navionics, size gel-git analizlerini tek ekranda veri ve grafik olarak sunabiliyor.

Son olarak, Navionics'in farklı programlarını da yüklerseniz (örneğin Navionics+) elinizdeki telefonda ek özellikleri olan bir el GPS'i tutuyor olacaksınız. Detaylar için Navionics web sitesini ziyaret etmenizi öneririm.

Bu uygulama, tüm dünya denizleri için ayrı ayrı haritalar sunuyor ve Nisan 2013 itibariyle 1 milyondan fazla kişi tarafından satın alınmış durumda. Türkiye denizlerini kapsayan versiyonu ise Navionics Europe olarak geçiyor.

Navionics web sitesi için tıklayınız.
Navionics iTunes için tıklayınız.


Maxsea ise genelde tablette tercih ettiğim bir uygulama. Uygulamayı bedava indirebiliyorsunuz. Ancak, ülkemiz denizlerini de içeren, Akdeniz haritasını indirmek için talep edilen ücret 89,99 TL. Maxsea, sosyal medyada rotalarınızı paylaşmak istiyorsanız Navionics'e göre çok daha kullanışlı. Genel olarak iki uygulama da benzer özellikler sunsa da, Maxsea'de kişinin kendisine özel oluşturabileceği bir özet veri tablosu mevcut. Ayrıca, 3 D görüntü alabilme özellikleriyle görsel olarak daha zengin. Maxsea, bu iki özelliği ile Navionics'ten farklılaşıyor. Aşağıda Maxsea'nin tanıtım videosunu seyredebilirsiniz.





Bu tür uygulamaları yükleyip, teknede kullanmayı amaçlıyorsanız şunu unutmayın ki, şarj problemi yaşayacaksınız. Bu noktada, her zaman için fazladan şarj destekleyici ya da güneş enerjisi ile çalışan ekstra şarjlardan edinmenizde fayda var. Bir de su geçirmez bir kılıfa ihtiyacınız var. Zira, serpintiler telefonlar için risk teşkil ediyor. Bu kılıflar genelde suda yüzebilme özelliğine de sahip. Ne olur ne olmaz... Ben iki telefonumu denizlere teslim ettim :)

Son olarak bir uyarıda bulunmak isterim. Elektronik cihazlar her zaman arıza yapabilir. Hele GPS gibi sistemler, bir denizaltının jammer denemesi sırasında (Marmara Denizi'nde bile denizaltı tatbikat alanı var), güneşteki bir patlama sonrasında size yanlış veriler sunabilir ya da arızalanabilir. Bu nedenle denizciler her zaman için konvansiyonel yöntemlere hakim olmalıdırlar. Bu hakimiyeti kaybetmemek için de sık sık kağıt harita üzerinde çalışmayı ihmal etmemelidirler. 


Hepinize güvenli seyirler.


Sevgi ve Saygıyla,


Emre Başkan

3 yorum:

  1. Navionics programını indirdim fakat koordinat girmek istiyorum ama bir türlü beceremiyorum. bana yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selçuk Bey merhaba,
      Haritayı gördüğünüz sayfanın sol üst köşesindeki mercek ikonuna (search) tıklayın. Açılan yeni sayfada Marina, Fuel Station gibi seçenekleri göreceksiniz. Bunlara hiç takılmadan aynı sayfanın sağ üst köşesindeki LAT/LONG ikonunu tıklayın. Açılan sayfadan arzu ettiğiniz koordinatları girebilirsiniz.

      Sil
    2. Çok teşekkürler Emre bey. Bende bnu arıyordum.

      Sil